Pénzkereset otthonról, saját vállalkozás, távmunka

Ha otthonról szeretnél dolgozni, akkor több lehetőséget érdemes végiggondolnod.

1. Munka alkalmazottként otthonról

Ez mindenki álma 🙂

Előnyök:

– nem veszítünk a munkába járással időt

Ez legalább 20 perc lehet egy irányba, tehát napi minimum 40 percet tudsz vele nyerni. Legtöbben azért nem olyan helyen lakunk, hogy csak úgy átugrunk a munkahelyünkre (nagyjából ez a 20 perc), 40-50 perc utazási idő a munkahelyre teljesen átlagos Budapesten. Ez naponta kb. 1,5 óra kiesés (holtidő), ha utaznod kell, vagy hasznos idő, ha otthonról dolgozhatsz.

– napközben el tudod intézni a dolgaidat… 

Ezt ne úgy képzeld, hogy miközben vasalsz, valaki fizeti az arra az időre eső munkabéredet, ilyen munkaadót nemigen fogsz találni. Ha pl. számítógép előtti munkát végzel, akkor egy-egy rövidebb munkaközi szünetet tartva el tudsz intézni néhány apróságot, bekapcsolod a mosógépet, két óra múlva kiteregetsz stb. Értelemszerűen ezek nem mehetnek az otthon végzett, unkaadónak szánt munka rovására. Vannak olyan alkalmazások, amelyek rögzítik a távmunkában végzett feladatokat időnként (képernyőmentés, távügyviteli rendszer végzett aktivitás), és persze az elvégzett munka minősége is magáért beszél. Szóval ha az a nagy terv, hogy átmegyünk távmunkába, reggel kilenckor ébredés, majd utána pizsamában lazulás, akkor lebeszéllek az otthoni munkáról.

– viszonylag rugalmas a munkaidő

Ha mégis közbejön valami valódi távollétet igénylő tennivaló, akkor azt a néhány órát könnyen ki tudod venni, elintézni az adott hivatali ügyedet, vagy bármit. A kiesett munkaidőt rövid úton pótolja az ember, pl. ha kiesett a délelőtt egy hivatali ügyintézés miatt, akkor máris ugrott az esti filmezés, vagy a szombati családi kirándulás, mert négy órai munkát pont négy órai munkával lehet pótolni.

– az otthoni munka eszközigénye

Ezt a legtöbb esetben többnyire a munkaadó biztosítja. Értelmes keretek között a kapott eszközöket magáncélra is használhatod (pl. laptop).

Hátrányok:

– könnyen a számítógép előtt tudsz ragadni,

és azt veszed észre, hogy gyakorlatilag reggel nyolctól este 10-ig képernyő előtt ültél.

– Könnyen egybemosódhat a munkahely az otthonnal.

A legtöbb lakás nem úgy van méretezve, hogy abban egy félszoba nagyságú helyiség rendelkezésre állna, mint iroda. Ha a nappalidban dolgozol, akkor könnyen azon kaphatod magad, hogy az életed átalakult a 8 óra munka 8 óra pihenés… helyett lett egy 16 órás munkahelyed, amit csak alvás céljára hagysz el.

– Ha épp van egy üres helyiséged irodának,

akkor vedd észre, hogy te ruháztál be egy iroda fenntartására, és nem a munkaadód. Kapsz ezért a helyiségért irodabérleti díjat? Valószínűleg nem. Egy félszoba 8 nm, egy átlagos Budapest környéki 60 nm-es lakás 35 MFt, azaz 580 000 Ft/nm. Ha egy félszobával nagyobb a lakásod mint amire korábban igényed volt, vagy felszabadítasz egy félszobát a munkahelyi célokra, akkor az olyan, mintha befektettél volna 8 nm * 580 000 Ft/nm, azaz kb. 4 600 000,- Ft-ot abba, hogy otthon dolgozhass. Ennek az összegnek a havi kamata a MÁP+ kamatával számolva 19 000 Ft havonta, teljesen szabályosan adómentesen. A másik oldalon a munkaadó megtakarítja az iroda létesítését és fenntartását. Úgy lenne etikus, ha ezt a megtakarítást megosztaná veled.

– az irodai rezsit gyakorlatilag te fizeted.

Ma már vannak kezdeményezések arra, hogy a munkaadó beszálljon a home – office-ban dolgozó munkatárs rezsiköltségeinek térítésébe, de nem sokan foglalkoznak ezzel. Ami felmerül: irodai eszközök elektromos áram fogyasztása, és a napközbeni fűtés, amelyek egy klasszikus munkahelyi irodai környezetben nem merülnének fel nálad. Egy korrekt munkaadói – munkavállalói viszonyban a munkaadó beszáll ezekbe a rezsiköltségekbe is, átalány jelleggel.

– elszigetelődés a munkatársaktól.

Egy jól működő home-office-ban a főmök figyelemmel követi a munkatársak kiosztott feladatban történő előrehaladását, de a munkatársak egymást között többnyire csak munkaügyben kommunikálnak. Elmaradnak a megszokott irodai környezetben mindennapos találkozások, problémák megbeszélése, személyes természetű apró beszélgetések. Előbb utóbb sérülni fog a személyes kapcsolati hálód. Ez akkor lesz majd igazán hátrányos, amikor saját döntésből, vagy esetleg külső biztatásra munkahelyet szeretnél váltani. A beszűkült kapcsolati háló nem előnyös ebből a szempontból.

Hogyan juss hozzá az ilyen munkához?

A nagy portálok (jobmonitor.hu, profession.hu) már lehetőséget adnak az otthonról végezhető munkák listázására. Azzal azért legyél tisztában, hogy új belépőként nem fogsz tudni egyből otthoni munkával kezdeni, főleg nem a hét minden munkanapján. Ha kvalifikált munkát végzel, akkor szinte biztos, hogy a cég megismerése miatt kezdetben irodai munkavégzés lesz, és csak a beilleszkedést követően tudsz majd home-officeban dolgozni. Ebben az időszakban már attól függően, hogy mi a cég HO politikája, minden variáció elképzelhető, a két szélső érték a fél nap iroda (feladatok kiosztása, problémák megbeszélése, meetingek), 4,5 nap HO-tól indulva az irodai működést preferáló cégek még mindig ott tartanak, hogy max heti 1 nap home-office lehetséges.

2. Munkavégzés vállalkozóként

Egy jól fizető, otthonról végezhető vállalkozói tevékenység leginkább akkor jöhet számításba, ha te kialakítod magadnak. Kell valamilyen speciális tudás hozzá: informatika valamelyik területe, üzletviteli tanácsadás, webáruház üzemeltetés, mindegy.

Ha nincs meg ez a speciális tudás, ülj le, gondold végig, mivel szeretnél foglalkozni. Nem biztos, hogy az “igazi” több embernek munkát adó vállalkozói szerepkörben kell gondolkodnod. Inkább azt vedd végig, hogy melyek azok a tevékenységek, amik 

a) otthonról végezhetők

b) a legtöbb cég ezt a munkát jelenleg is külsősökkel oldja meg (könyvelés, adótanácsadás, IT és webes munkák, grafikai munkák, stb.).

Gondolj úgy magadra, mint egy szabadúszóra, vagy önfoglalkoztatóra.

Az alkalmazotti pontnál leírtak többsége itt is fennáll, de van néhány lényeges eltérés:

– a munkát neked kell megkeresned (marketing)

– a bevétel számlázod, és megkapod (vagy késnek a fizetéssel)

– gondoskodsz a megfelelő működési formáról (EV., Bt., Kft.), és a törvényes adófizetési kötelezettséged teljesítéséről.

Ezen okok miatt azt javaslom, hogy a ha van rá lehetőséged, akkor próbáld ki magad másodállású egyéni vállalkozóként. Ha jó az üzleti modelled, akkor a vállalkozóként legalább kétszeres bevételt el kell könyvelj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük