Hogyan cseréljek RAM-ot a laptopomban?

Beszerelhető RAM típusának megállapítása – legjobb alkatrész kiválasztása – megrendelés – szükséges eszközök – laptop szétszedése – RAM kicserélése – összeszerelés – beüzemelés – szoftveres ellenőrzés

Belassul a laptop? Sokat kell várni egy-egy program indulására? A böngészőben ha megnyitsz 3-4 ablakot, akkor belassul a gép?

2021-ben egy böngészésre, filmnézésre szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre használt laptopban nagyjából 8 GB az elvárható memória méret. Ez a hardvereszköz a leggyorsabb memória a számítógépedben, szóvak nem mindegy, hogy mennyi van belőle. Ha kevés, akkor a számítógép elkezdi ebből a rövidtávú memóriából kiírni a hosszútávú memóriába (legtöbb esetben HDD-ra, hard diskre, vagy winchesterre) az adatokat, ami azonban sokkal lassabb, mint ami a program futásához kellene. Ezért érezni ilyen esetekben jelentős lassulást.

 

1. Ellenőrizd, hogy neked RAM problémád van-e

Ha windows 7 operációs rendszert használsz, akkor kattints a jobb oldali egérgombbal az Asztal szabad felületére, és a megjelenő helyi menüben válaszd a „Minialkalmazások” fület. A megjelenő kisalkalmazások közül válaszd a „Processzorfigyelő”-t. Kattints rá, és az Asztalon megjelenik egy kis sebessgmérő alkalmazás.

A bal oldali óra a processzor teljesítményét mutatja, a másik a RAM memória foglaltságát. Egyik sem jó, ha túl magas értéket mutat, de minket most a memória érdekel.

Ha az értéket csak a gép indulásakor nézed, akkor az becsapós lehet. Jegyezd fel a mutatott értéket óránként egyszer, egy munkával töltött napon. Az épp használt programokat ne zárd, be, csak tedd le a jobbra fent található vonással. Tehát fut egy intéző, a böngésző néhány ablakban, esetleg egy zenelejátszó, egy word és egy excel.

A nep végén nézd meg a jegyzeteidet. Ha a felírt értékek 80-90% közé esnek, akkor a RAM szűk kapacitás lehet, érdemes a cserében gondolkodni.

 

2. Keresd meg a laptopod leírását

és ellenőrizd, hogy ott milyen RAM-ot írnak elő, és hány darabot tud kezelni a géped. Valami ilyesmit fogsz találni.

RAM: 4 GB, legfeljebb 2×8 GB DDR3 SO-DIMM RAM.

Esetleg szerepelhet még mellette ilyesmi: 1333 MHz, vagy 1600 MHz, ilyesmi.

Egy laptopban a RAM biztosan SO-DIMM lesz.

A foglalat, ha régebbi a noti, akkor DDR3 lesz, ha újabb, akkor DDR4.

Ezeket az adatokat érdemes egy kis táblázatban összeszedni, pl így:

Gyári előírás:
SO-DIMM
foglalat: DDR…
órajel: … (ha megad a gyári leírás órajelet)
Memória sebesség: … (jellemzően CL9, CL 11, vagy, magasabb számok, attól függően, hogy milyen régi a gép, és milyen drága memóriával szerelték).

 

3. Szétszereljük a laptopot

Szükséged van egy készlet műszerész csavarhúzóra, ami tartalmaz kis méretű egyenes és kereszt csavarhúzókat. Nem árt ha van tartalékban néhány különleges bitfej vagy csavarhúzó sem, de (torx vagy imbusz), de általában ezekre nincs szükség. Legyen kéznél egy fényképezőgép is, vagy a mobilod.

A szétszedés garanciavesztéssel jár, szóval csak akkor kezdj hozzá, ha a garancia már lejárt, vagy olyan nagy a RAM probléma, hogy mindenképp orvosolni kell.

Állítsd le a laptopot szabályosan a Leállítás gomb használatával.

Ahogy ez megtörtént, húzd ki a töltőkábelt a gépből.

Hajtsd le a notebook képernyőjét lecsukott állapotba, majd fordítsd meg a gépet.

Távolítsd el a notebook akkumulátorát. Ehhez az akksi környékén szoktak elhelyezni 2 egyszerű mechanikus reteszt, amit el kell húznod, vagy 1-2 csavat ki kell csavarnod, de inkább az első.

Tanulmányozd a gép hátlapját. Ezeknek a gépeknek a hátlapja (a hátlap egy része) többnyire egyben lejön, csak néhány pici csavart kell kicsavarni. Van, hogy ezt a csavart az eltávolított akku takarta eddig, tehát ott is nézd meg.

Ha kitekerted a második, vagy az ezt követő csavarokat, akkor ellenőrizd, hogy az ugyanolyan csavar-e, mint az előzőek (általában igen). Ha mégis van eltérés, akkor írd fel, hogy melyik csavar hová való, mert ha lesz a végén sokféle apró csavarod, akkor az összeszerelés nehézkes lesz.

Tehát ha kitekerted a hátlapot tartó csavart, akkor kicsit mozgasd meg a hátlap részeit. Amelyik mozdul, az fog lejönni. Óvatosan mozgasd meg és figyeld, hogy merre mozdul könnyebben. Ne feszegesd, ezek úgy vannak megtervezve, hogy nem kipattintani kell őket, hanem lecsúsztatni a helyükről, a kitekert csavar ezt a lecsúsztatást akadályozza meg.

Ha lejött a hátlap, akkor feltárul előtted a laptop egy része, és észre fogod venni a RAM-ot is. Ezek kb 3 cm x 7 centiméteres kis lapkák.

Ha megtaláltad, fotózd le.

Ha van rajta felirat, fotózd le.

Ellenőrizd, hogy mennyi beépítési helyed van (általában kettő).

Figyeld meg, hogyan helyezkedik el a RAM, mennyire van betolva a foglalatba. Csak egyféleképpen lehet visszatenni, de fontos, hogy visszarakáskor a helyére legyen tolva teljesen.

A RAM-ot oldalról fogja két kis fém, ezeket kell finoman távolítani a RAM-tól. Ahogy ez megtörténik, a RAM kiszabadul, és finoman kimozgatható a foglalatából.

Ügyel rá, hogy a RAM-ot ne érintsd meg a csavarhúzóval, sem semmilyen fémes (vezető) tárggyal, ha lerakod az ne vezető felület legyen.

Sokszor a RAM-on vannak matricák, mindenféle cikkszámokkal. Fotózd le, hogy olvasható legyen, mindkét oldalát. Ha kész vagy, mehet vissza a RAM a helyére. Beállítod, hogy a RAM a foglalatnak megfelelően álljon.

Utána a RAM-ot az érintkező felületével betolod a helyére, annyira, ahogy azt a kivétel előtt láttad. Ha kell a fényképen ellenőrizd.

Amikor a helyén van a RAM, akkor finoman lefelé nyomod a lapkát, hogy az oldalsó két fém a helyére pattanjon, hogy rögzítse a RAM-ot.

Ezt követően visszateszed a levett fedelet, csavarral rögzíted. Figyelj rá, hogy csavarok ne essenek bele a gép belső részeibe. Minimum kellemetlen onna kiszedni egy apró csavart, de komoly hibát is okozhatnak.

Visszateszed az akksit, a zárral rögzíted. Csatlakoztatod a töltőkábelt és bekapcsolod a gépet. Ha a gép rendben elindul, akkor mindent jól csináltál. Ha valami nem megy, vagy hibaüzenetet kaptál, akkor a RAM nincs a helyén, vissza kell lépned a szétszedéshez, és a RAM-ot a helyére kell tenni. Általában az a probléma, hogy a RAM-ot nem merik rendesen a helyére tolni.

Töltsd le a CPU-Z programot innen: https://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_1.96-en.zip

A program használata ingyenes (jogtisztán).

Tömörítsd ki a ZIP programot egy külön mappába és indítsd el a mappában található cpuz_x32 vagy cpuz_x64 fájlt.

Kis gondolkodás után a program megnyit egy ki ablakot. Válts át a „Memory” fülre és ellenőrizd ott is, hogy milyen késleltetése van a RAM-odnak. A CAS#Latency (CL) bejegyzést kell nézni.

 

4. El kell döntened, hogy mennyi RAM-ot szeretnél

Ez alapvetően attól függ, hogy mire akarod használni a gépet. Általános felhasználásra 2021-ben én a 8 GB-ot ajánlom, komolyabb felhasználásra (játék, videos, fotós munkák) legalább 16 GB, de inkább több.

Ellenőrizd a gyári dokumentációban, hogy mi a felső korlát a RAM-ban. Az fölé nem érdemes menni, mert e laptop nem fogja tudni kezelni.

 

5. El kell döntened, hogy a meglévő RAM-mal mi legyen

Megnézed, hogy mekkora RAM modul van a gépben. Ha 2 GB, akkor azzal nem fogsz tudni mit kezdeni, a csere után legfeljebb elteszed tartaléknak, ha bármi történne az új modullal.

Ha 4 GB van a gépben, akkor választhatod, hogy eladod, vagy elteszed (ha nem adod el most, akkor később egyre kevesebbet fog érni).

Azt javaslom, hogy ne add el, és ne tedd el tartalékba, hanem vegyél hozzá egy ugyanolyan paraméterű RAM-ot.

Írd be az internet böngészőbe a RAM-on látott cikkszámot. Meg fogod találni a gyári leírását a RAM-nak. Ebből látod a RAM pontos típusát és műszaki paramétereit. Jegyzeteld ki magadnak az előbb megismert módon.

SO-DIMM
foglalat: DDR…
órajel: … (ha megad a gyári leírás órajelet)
Memória sebesség: … (jellemzően CL9, CL 11, vagy, magasabb számok)
modulok száma: … (pld. 8)

Nézd meg az www.arukereso.hu és néhány nagyobb számítástechnikai szaküzlet oldalán (www.pcx.hu www.rufusz.hu stb.) hogy ugyanez a típus kapható-e még.

Ha igen, nyert ügyed van, de ellenőrizd, hogy a talált típus tényleg ugyanaz-e (egy eltérés a cikkszámban már általában egy picit más műszaki paramétert jelent).

Ha nem gyártják már a meglévő modult, akkor keress olyan modult, ami a típuson kívül ha lehet minden paraméterében megegyezik a meglévővel.

Ez azért fontos, mert ha ugyanolyan paraméterű RAM-ot találsz, akkor azok jó eséllyel együtt tudnak működni, és úgynevezett „dual chanel” módban is működnek, ami még gyorsabbá teszi majd a géped.

A legjobb szaküzletek termék keresőibe egyesével be tudod állítani a szűrő paramétereket. Ezek legyen a már meglévő modul paraméterei. Tehát beállítod, hogy keresel

SO-DIMM modul (ezek lesznek a laptop modulok aztán
szűkítesz a DDR3-ra (ha neked az van, vagy DDR4-re, ha neked ez van)
szűkítesz memóri méretre, pl. 4 GB-ra
szűkítesz órajelre: 1600 MHz, vagy amit a meglévő tud.

A memória késleltetésére (CL9, CL11) és a modulok számára legtöbb boltnál már nem tudsz szűkíteni, de mire ide eljutsz, akkorára már úgyis elég kevés találatod lesz.

A késleltetés is azonos legyen a meglévő modul késleltetésével, és ha lehet, akkor a RAM modulon lévő egységek száma is egyezzen meg (pl. 8 db).

Így lesz a legnagyobb esélyed arra, hogy működni fog a dual chanel nálad is.

Ha még mindig tudsz több termékből választani, akkor nézd meg a garanciát. Ezekre a modulokra a drágábbakra élettartam garanciát vállalnak, vagy 1+4 év garanciát.

Őszintén szólva, ha a laptopodat bővíteni kell, akkor az van már vagy 3 éves, most az olcsóbb új modulra is adnak 5 év garanciát, tehát a gép 8 éves koráig rendben leszel. Az meg elégnek tűnik. Persze ha a legjobbat szeretnéd, akkor veszek egy Kingston élettertam garanciás RAM-ot (csak kéb kétszer drágább, mint az olcsóbb társai).

Vesd össze még egyszer a gyári előírásokat, a meglévő memória tulajdonságait, és rendeli szándékozott, kiválasztott RAM tulajdonságait, ha mindent megfelelőnek találsz (egyezik!), akkor mehet a rendelés.

 

6. Új RAM modul beszerelése

A megérkezett új RAM modult a korábbi óvatossággal kezeld, fém ne érjen hozzá.

Szedd szét a laptopot a 3. pontban leírtak szerint.

Az új RAM modult beigazítod a foglalatba és finoman a helyére tolod, tehát beletolod a fogadó részbe.

Ha ez megvan, akkor finoman lefelé nyomod a RAM modult, hogy az oldalsó rögzítő fém nyúlványok a helyükre pattanjanak és rögzítsék a RAM-ot.

 

Összeszereled a gépet (hátlap -> akksi -> töltő).

 

7. Tesztelés, RAM modul

Bekapcsolod a gépet, és ellenőrzöd, hogy minden működik-e.

Nézd meg, hogy a minialkalmazás mit mutat. Értelemszerűen a RAM foglaltságnak csökkennie kell.

Indítsd el a CPU_Z programot és válts a „Memory” fülre. Ha megfelelő volt a RAM választás, akkor a „Chanel” bejegyzésnél a „Dual” szót kell látnod. A „Size” (méret) bejegyzésnék az összes beszerelt memória mennyiségét, pl. 8 GB-ot kell mutatnia.

Ha csak a korábbi memórai mennyiséget 4 GB-ot mutat a program, akkor a memória nincs a helyére tolva, szétszedés után igazítsd meg.

Ha mutatja a 8 GB memória mennyiséget, de single chanel-ben működik, akkor a két típus nem tud dual chanelben működni, valamelyik paraméter eltér a két modulban.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük