Hogyan tegyek új HDD-t (winchestert, tárolót, merevlemezt) a laptopomba?

HDD csere – HDD beépítő keret – új HDD – HDD adatmentés – merevlemez csere

Hibát jelez a laptopod? A laptop bekapcsolásakor a rendszer nem találja a rendszert? Furcsa kattogó hangok jönnek a laptopból?

1. Ideje elgondolkozni, hogy az adataid megfelelő biztonságban vannak-e a laptopban található merevlemezen (nincsenek), ha a fenti hibajelenségeket tapasztalod.

Afelől biztos vagy, hogy az operációs rendszer telepítve van a gépedre. Ha bekapcsoláskor a gép nem találja a rendszert, az valójában azt jelenti, hogy a rendszert tartalmazó merevlemezt nem látja a gép.

Maga a laptop nem tartalmaz túl sok mozgó alkatrészt, aminek hangja lenne:

– van a CD meghajtó, de ennek értelemszerűen használat közben van hangja;

– van a ventilátor, ennek ritkán esik baja, de ha mégis, akkor inkább a túlmelegedő alkatrészek (pl. processzor) vannak veszélyben, nem az adataid;

– és van a merevlemez, ami tartalmaz mozgó alkatrészeket.

A legjobb, ha rendszeresen készítesz az adataidról biztonsági másolatot. Ha a fenti hibajelenségek egyszerre fordulnak elő és egyre gyakrabban, akkor a merevlemez csere halogatása könnyen teljes adatvesztéshez vezethet.

A merevlemez kattogásának, klattyogásának már szakirodalma is van, a halál klattyogásának hívják (click of the death).

 

2. Döntést kell hoznod, hogy a meglévő helyeket hogyan használod fel. Ha régebbi laptopod van, akkor abban van jelenleg egy merevlemez, és van egy optikai meghajtó (CD/DVD író/olvasó).

Ha nálad is ez a helyzet, akkor választhatod, hogy

a) marad a gépben az optikai meghajtó és a meglévő merevlemez helyére megy az új HDD, vagy

b) kiveszed a CD írót a gépből végleg, annak a helyére megy egy új merevlemez az adatoknak, és a meglévő elhalálozni készülő merevlemez helyére megy egy új SDD meghajtó.

Nálam a DVD író már egyébként is használhatatlan volt, meghibásodott, vettem is már korábban egy külső USB-s DVD írót, de a gépben még ott volt hibás DVD író.

Így viszonylag könnyű döntés volt, hogy DVD írónak mennie kell, tehát a b) megoldást választom.

A döntést megelőzően érdemes még végiggondolni, hogy az eredeti kiépítésben a merevlemez SATA3 csatlakozón keresztül van beépítve, de a DVD írók sokszor csak SATA2 csatlakozót kaptak. Ebben a legrosszabb esetben a b) változatban a rendszert tartalmazó gyors SSD tehát SATA3 csatlakozáson lesz, az adatokat tartalmazó új merevlemez viszont lehet, hogy csak SATA2 csatlakozást kap.

A SATA2 átviteli sebessége 300 MB/s, az új lemez olvasási és írási sebessége pedig 105 / 102 MB/s. Ez azt jelenti, hogy ha esetleg SATA2 csatlakozás van a DVD írónál, akkor merevlemezre cserélve sem lesz a csatlakozás szűk keresztmetszet, mivel a merevlemez olvasási és írási sebessége kb. a harmada a csatlakozásnak.

Ha esetleg drágább merevlemezt veszel, akkor annak is az olvasási / írási sebessége 140 / 120 MB/s lesz kb., tehát itt sem jelent majd korlátot a csatlakozás sebessége.

Ha netán már a DVD írónál is SATA3 csatlakozás van, akkor ez a probléma fel sem merül.

A fentiek miatt nem futsz nagy kockázatot, ha az új merevlemezt az optikai meghajtó helyére teszed.

 

3. Milyen optikai meghajtó van a gépedben?

Ahhoz, hogy az új HDD-t be tudd tenni stabilan a laptopba, szükséged lesz egy HDD beépítőkeretre. Ezeknek az árai kb. 1500 Ft-tól 5 000 forintig terjednek.

Így néz ki:

A beépítőkeretek mind SATA3 csatlakozással rendelkeznek, tehát ezzel nem lesz gond, akár SATA3, akár SATA2 van a laptopban a DVD olvasónál.

Viszont a beépítőkereteket kétféle magasságban gyártják, az egyik a 12,7 mm magas keret, a másik méret a 9,5 mm magas.

A kétféle keret ugyanazt tudja. Lényegében azt kell megállapítanod, hogy milyen méretű keret megy a gépedbe. Ez pedig attól függ, hogy milyen méretű optikai meghatjtót veszel ki belőle, ugyanis azokat ugyanebben a két méretben (12,7 mm vagy 9,5 mm magasságban) gyártották.

Először is keresd meg az interneten a laptop specifikációját, hátha megtalálod benne, hogy milyen típusú optikai meghajtó van benne.

Ha ezzel megvagy, akkor a rendelés előtt a biztonság kedvéért ellenőrizzük is a meghajtó magasságát, levesszük a laptop hátlapját.

Kapcsold ki a laptopot a „Leállítás” gombbal és várd meg, amíg a HDD is leáll, a gép elcsendesedik.

Húzd ki a töltőkábelt a gépből, és zárd le a képernyőt.

Fordítsd meg a laptopot, és távolítsd el az akksit. Ezt a legtöbb esetben valamilyen reteszelő zármegoldás rögzíti a géphez, de lehet, hogy csavaroznod kell. Használj műszerész csavarhúzó készletet, mert itt kisméretű csavarokkal kell majd dolgoznod.

Ha lent van az akksi, nézz körbe a hátlapon. Keress egy csavart a laptop szélétől kb. 12-13 centiméterre, az optikai meghajtó felől.

Ha nem látsz ilyen csavart, akkor a hátlap alatt lesz, tehát előbb le kell venni a hátlapot. A hátlapot is néhány csavar rögzítheti, keresd meg azokat és lazítsd ki. Néha az akksi takarásában vannak ezek a csavarok, azt a részt is nézd meg.

Ha kint vannak a csavarok, próbáld finoman megmozgatni a hátlap mozdulni akaró részét, és figyeld, hogy merre tud mozdulni. Csúsztasd el abba az irányba a hátlapot. Ne feszegesd, ezek nem bepattintósak, hanem csúsztatva lehet őket levenni.

Ha lent van a hátlap is, akkor keresd a DVD írót a helyén rögzítő csavart, kb 12-13 centiméterre a laptop szélétől. Ha megvan lazítsd ki, a csavart ne ejtsd bele a gépbe!

A csavarhúzóval picit mozdítsd kifelé az optikai meghajtót. Ha kimozdult a helyéről, akkor már kívülről is meg tudod fogni, és ki tudod húzni.

A kivett DVD olvasón nézd meg a címkéket, fotózd le, esetleg mérd meg egy tolómérővel a meghajtó magasságát.

A cikkszámok alapján keress rá az optikai meghajtó típusára. A műszaki leírásában meg fogod találni a meghajtó magasságát (12,7, vagy 9,5 mm magasság).

Amint ezzel megvagy, a fenti leírás szerint az optikai meghajtó visszaszerelhető, de akár kiszerelve is maradhat. Ebben az esetben a rögzítő csavart is tedd el, és az optikai meghajtót is.

 

4. Beépítőkeret választása

Mivel megvan a pontos méret, itt nagyot hibázni nem lehet. Arra figyelj, hogy a keretnek SATA3 csatlakozója legyen, és a megfelelő magasságban rendeld. Ha megteheted és van kínálat, akkor érdemes az ismert márkák termékéből választani.

 

5. HDD választása

Természetesen a 2,5” méretben válassz, megfelelő kapacitású merevlemezt.

Legalább 1 TB legyen (1000 GB), de he az a fő géped, akkor javaslom a 2 TB tárolót. 2-3 év és az alkalmazott fájlméretek ugrani fognak, fotók, videók. Nem jó, ha állandóan azt kell figyelni, mire emennyi hely van.

Anyagi lehetőségeid függvényében ha megteheted válassz gyorsabb merevlemezt. Ez a gyakorlatban nagyobb olvasási és írási sebességet jelent (többnyire magasabb fordulatszámmal).

Továbbá, ha megteheted válassz megbízható márkás terméket. Nem sokkal kerülnek többe, de legalább nyugodtabban alszik az ember.

 

6. Új HDD beszerelése

Szereld ki az optikai meghajtót a helyéről a 3. pontban leírt módon. Az olvasót rögzítő kis csavar legyen meg, ez fog kelleni a beépítő keret rögzítéséhez is.

A beépítőkeretet bontsd ki, a hozzáadott csavarokra vigyázz.

Az új merevlemezt is bontsd ki. Figyeld meg, hogy a beépítő kereten hogy állnak a SATA3 csatlakozók. Ennek megfelelően forgasd a helyére a merevlemezt, a SATA3 csatlakozók csak egyféleképpen tudnak egybecsúszni, tehát nem tudod a merevlemezt rosszul a keretbe építeni.

A HDD-t tehát beteszed a keretbe a csatlakozók állásának megfelelően, majd ezt követőn rácsúsztatod a keret csatlakozóira a merevlemezt. Időnként figyeld, hogy a keret alsó részén a hat darab rögzítő csavarhoz szükséges előkészítés a helyére került-e.

A HDD a helyén van, ha kb. 3-4 milliméterre rá van csúsztatva a keret csatlakozójára, és a rögzítő csavarok furatai is a átfedésbe kerültek.

Tekerd be a hat darab rögzítő csavart a helyére, ha mind meg van, finoman húzd meg őket, hogy a HDD stabilan álljon a keretben.

Az optikai meghajtó oldalán van egy kis fém rögzítő fül, ami csavarral van a helyére fogatva. Ezt szereld le az optikai meghajtóról, és szereld át a beépítőkeretre. A csavart húzd meg érzéssel, de ne téped meg, mert megszalad a menet.

Ezt követően csúsztasd be a beépítőkeretet az optikai meghajtó helyére. Csak egyféleképpen tudod megtenni, próbáld úgy, ahogy az eredeti is volt.

Amikor a keret a helyén van, fordítsd meg a laptopot, hogy lásd hátlap helyét. Ahogy a keret a helyére kerül, a rögzítő csavar helyei átfedésbe kerülnek, be tudod tekerni a rögzítő csavart.

Ezután szereld vissza a hátlapot, majd tedd vissza az akkumulátort a helyére és csatlakoztasd a töltőkábelt.

 

7. Új merevlemez beüzemelése

Kapcsold be a laptopot. Az operációs rendszernek észlelnie kell az új merevelemezt.

Nyomd meg a windows gombot, és a megjelenő keresőbe írd be a „Particiók” szót és a megjelenő listában kattints a „Particiók létrehozása és formázása a merevlemezen” linkre.

Itt legyél figyelmes, nehogy az eddig használt lemezt formázd!

A lemezkezelő ablakban keresd meg az új lemezt. Ha kapacitásban eltér a régitől, akkor ez azért egyértelmű. Formázd az új lemezt a felajánlott beállításokkal.

 

8. Adatmentés az új lemezre

Mivel az egészet a „halál klattyogása” jelenséget bemutató régi merevlemez miatt csináltuk, ne felejtsd el átmozgatni az új lemezre az összes adatot. A rendszert nem kell átmásolni, de ne feledkezz meg a rendszermappákban tárolt adatokról sem. Pl. Asztal ,Letöltések, Dokumentumok, stb.

 

9. Takarólemez átszerelése

A kivett DVD író oldalán van egy műanyag takarólemez, ami esztétikusabbá tette az olvasó elhelyezését a laptopban. Óvatosan pattintsd le ezt a takarólemezt az olvasóról.

Figyeld meg az alkatrész állását, és ugyanabban az állásban próbáld meg rápattintani a beépítőkeretre. Csak egyféleképpen rögzíthető, és nagyon picit igazítható a tarkarólemez.

Így kíűlről nézve olyan, mintha egy olvasó lenne a gépben, de természetesen a beépítőkeret már nem vehető ki gombnyomással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük